Opgeruimd staat netjes 1

Zwerfvuil opruimactie. Zo’n actie mag je als gemeenteraadslid/hotemetoot officieel komen openen. Die eer viel mij te beurt bij de Minzerie in Enspijk. Nou heb ik in het verleden al vaker aan dit soort acties meegewerkt op de Trichtse basisschool van mijn kinderen. Maar dan als een van die (steeds minder beschikbare) ouders die overdag nog tijd kunnen vrijmaken om dit soort acties te begeleiden. Ik herinner me van die keren dat er dan inderdaad een of andere hotemetoot kwam om de boel officieel te openen. Die dan een toespraak hield die niet echt aan al die kindertjes besteed was en vooral ook veel te lang duurde want ze wilden gewoon lekker buiten met die grijpertjes aan de slag en wat die hotemetoot daar nou stond te vertellen…dat drong niet echt door. Ze waren even lekker buiten om een uur of wat later enthousiast met (helaas) volle vuilniszakken, sommigen zelf stomverbaasd over wat er allemaal gevonden was, bij school terug te keren. Operatie zwerfvuil geslaagd. Dorp opgeruimd.

Kinderen van nu zijn niet  anders dan de kinderen van even geleden. Ik heb de toespraak in Enspijk dan ook niet lang gemaakt. Laten we liever zeggen: kort. Zodat die kids snel aan de slag konden. Om nadat ze Enspijk met grijpers, plastic handschoentjes en vuilniszakken afgestruind waren met (ook nu nog helaas) veel vuil terug te keren. Vol enthousiasme. Ook in Enspijk: operatie zwerfvuil geslaagd. Dorp opgeruimd.
Afgelopen zaterdag kwam ik vier verlaatte NL doeners tegen op de Groeneweg in Buurmalsen. Kennelijk had de gemeente vorige week niet genoeg vuilgrijpertjes beschikbaar, vandaar dat ze het maar een weekje later deden. En natuurlijk werd er weer veel vuil gevonden. Het waren nu maar 4 vuilruimers in plaats van 40 zoals bij de Minzerie, maar alle kleintjes helpen.
Al die zwerfvuilacties, het zet je aan het denken.
Waar komt dat zwerfvuil toch vandaan en wat kunnen we er tegen doen? Het ligt in ieder geval niet aan de producenten van al dat afval, hebben die onlangs zelf laten weten. Het is de schuld van de consument die het niet opruimt. Zij  als producent kunnen er niets aan doen, laten ze ook weten. Om hun producten vervolgens weer op een manier te verpakken die ontzettend veel afval oplevert.
Hoezo ruimen consumenten geen afval op? Ik werk me elke dag een slag in de rondte met al dat opruimen. En, met mij zijn er velen die trouw het afval opruimen en scheiden.
Losse papiertjes, kranten en kartonnen verpakkingen gaan netjes in de papierbak. Ondanks de vele irritante verpakkingen die niet echt klein te krijgen zijn. Producenten: daar moet toch iets op verzonnen kunnen worden? Maar goed, de kerk in Tricht wordt van het ophalen van oud papier door vrijwilligers ook voor een deel onderhouden.
Mijn netjes in de groene container gedeponeerde groenafval wordt ondertussen gecomposteerd en mijn restafval uit de grijze container levert stroom op, zo heb ik gezien bij een bezoek aan de afvalenergiecentrale in Weurt waar al het restafval uit Geldermalsen en omgeving naar toe gaat. Heel indrukwekkend.
Glas gaat naar de glasbak als mijn verzameldoos weer eens uitpuilt. Oude kleding en lege batterijen naar de school die daarmee extra inkomsten krijgt. En plastic gaat in de doorzichtige plastic zak en staat nu braafjes tweewekelijks aan de straat, waardoor je buren precies kunnen zien wat voor shampoo of wasmiddel we gebruiken (en ik zie het van hen natuurlijk). Dat gescheiden inzamelen van plastic heeft me de ogen wel geopend. Mijn grijze container is tegenwoordig amper gevuld. Eens per maand laten legen zou eigenlijk wel voldoende zijn. Het is ongelooflijk hoeveel plastic je met de boodschappen in huis haalt.
Ik heb het eens opgezocht. Particuliere huishoudens hebben jaarlijks zo’n 9 miljard kilo (!) afval. Maar als je kijkt naar de totale hoeveelheid afval die er in Nederland geproduceerd wordt ga je duizelen. Maar liefst 63 miljard kilo per jaar! (bron: compendium voor de leefomgeving)
Moeten we dit niet eens bij de bron aanpakken? Net als bij een ziekte helpt symptoombestrijding niet. Ik zou zeggen, in plaats van naar ons als consument te wijzen: Producenten, produceer eens wat minder afval! En houdt het invoeren van statiegeld op blikjes en dergelijke niet langer tegen, dat scheelt heel wat (zwerf)vuil en bovendien kunnen wij ‘vuilscheiders’ en incidentele zwerfvuilruimers onze tijd aan andere nuttige zaken besteden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *