Orienteer u en kies bewust lokaal

Het was weer tijd voor een ‘raadspraat’ in het Nieuwsblad Geldermalsen. De kiezers zijn er misschien nog niet mee bezig, ik en mijn mede D66’ers uiteraard wel. Vandaar dat de volgende column van mijn hand op donderdag 31 oktober in het Nieuwsblad stond:

Over een paar maanden start het vierjaarlijkse politieke ritueel dat vooraf gaat aan de gemeenteraadsverkiezingen. Verkiezingsprogramma’s worden ten doop gehouden en slogans, de een wellicht wat spitsvondiger dan de ander, vliegen u om de oren. Anders dan bij de landelijke politiek weet u in ieder geval zeker dat u na 19 maart 2014 tot maart 2018 aan die nieuwe gemeenteraad vast zit. Colleges kunnen vallen, de zetelverdeling in de gemeenteraad blijft dezelfde tot u opnieuw mag stemmen.
De gemeentelijke politiek is natuurlijk veel meer dan dat ene ritueel. Het is een doorlopend proces met iedere maand raadsvergaderingen waarin besluiten worden genomen die u direct of indirect aangaan. Over het onderhoud van het groen, het ophalen van huisvuil, subsidies aan verenigingen, de openingstijden van de winkels, de prijs van uw paspoort en zo voort. Door u gekozen raadsleden bepalen waar wel en waar niet geld aan wordt uitgegeven. Over die te maken keuzes wordt door politieke partijen soms heel verschillend gedacht. Omdat het vaak om heel lokale zaken gaat, en ook omdat een beperkt aantal politieke partijen lokaal actief is, kunt u lang niet altijd afgaan op de keuze die u in de landelijke politiek maakt. Als u bewust lokaal kiest kan uw keus heel anders zijn.
Een ander politiek ritueel, de jaarlijkse ‘begrotingsraad’, is het moment waarop partijen besluiten waaraan de gemeente het volgende jaar geld gaat uitgeven. Wilt u zich vast oriënteren op wat u 19 maart zou kunnen stemmen? Kom naar die openbare begrotingsraad. Daar krijgt u waarschijnlijk een veel beter idee van waar politieke partijen voor staan dan u uit de oneliners, waarop wij u begin 2014 vast weer trakteren, kunt opmaken.
Ik zie u graag op dinsdag 12 november vanaf 17.00 uur in ons gemeentehuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *