Keek op de politieke week in West Betuwe 2024/6

De agendacommissie van maandag 12 februari was weer vergezeld van soep en broodjes aangezien we steeds al om 6 uur โ€™s avonds vergaderen. Aansluitend hadden we als voorzitters een voorzitterstraining die iets na half 8 startte. Nu had ik eerder al een voorzitterstraining via de Gelderland Academie gevolgd, in het gemeentehuis van Druten met andere raadsleden uit de regio Rivierenland, en had nu niet het idee dat de training veel nieuws zou brengen. Toch was dat zo, misschien ook omdat we als West Betuwenaren onder elkaar waren en veel meer tot he point wisten te komen. Benieuwd of ik als ik weer mag voorzitten kan toepassen wat we besproken hebben. De cursusleider was iig een verademing.  

De apparatuur liet ons af en toe in de steek, in het vernieuwde gemeentehuis gaat dat hopelijk beter.

Dinsdag 13 februari had ik om 17.30 uur een โ€˜langeโ€™ fractie gepland met daarbij eten en dit keer voor het eerst in het vernieuwde gemeentehuis. Met alle raads- en burgerleden en ook onze voorzitter Simone was er. Ik had pizza en pasta laten bezorgen. Bijzonder om de bestelling te kunnen ontvangen in de hal van het gemeentehuis (burgerzaken is open op dinsdagavond voor afspraken met inwoners). Normaal niet ons gebruik, maar dit gaf ons wel de tijd voor een goed gesprek met elkaar over de toekomst van de fractie en D66 West Betuwe. Mede naar aanleiding van de aangekondigde emigratie van Ingrid en haar gezin naar Zweden. 

Voor elk wat wils, en genoeg voor de laatkomers ๐Ÿ˜‰

Aansluitend waren er twee oordeelsvormende vergaderingen. Hopelijk voor het laatst op de tijdelijke locaties. Ingrid en Pieter haastten zich naar bijeenkomst 2 in de brandweerzaal aan de Rijnstraat. Waar het voorstel kleine windmolens op de agenda stond. Er moet nog een amendement komen om het voorstel in de komende raadsvergadering te kunnen vaststellen. Vic en ik gingen naar de Lingeborgh voor oordeelsvorming 1 waar we het onder andere over de APV hadden en het dekkingsplan voor de brandweerzorg, vorige week kregen we daar in Beesd uitleg over. Dat riep nogal wat zorg op, raadsbreed. Ik ga er een amendement voor schrijven. Of het iets uithaalt? De toekomst zal het uitwijzen.

Altijd handig als je even kan terugzoeken wat er ook alweer de vorige dag besproken was

Woensdag 14 februari was een dag waarop ik diverse keren op pad was en net zoveel keren nat regende. Om 10 uur overleg op het gemeentehuis met Elisabeth van de griffie en Lydi Groenwegen van GroenLinks over de expertmeeting over het burgerberaad die we voor begin september aan het voorbereiden zijn. Daarna een gezellige lunch bij Locals, samen met wederhelft en dochter. Om vervolgens weer nat te regenen onderweg terug naar het gemeentehuis โ€“ waar ik mijn fiets overdekt gestald had laten staan – voor overleg met onze wethouder Jan, dit keer eens in de middag. Altijd goed om regelmatig bij te praten.

Met verregende coupe, dat dan weer wel…

โ€™s Avonds om 20.00 uur was ik weer in het gemeentehuis want er stond een werksessie over de gemeenschappelijke regelingen (10 stuks) op de agenda. Als D66 waren we goed vertegenwoordigd (Vic en Pieter waren er ook) en hebben we ons met collega (burger)raadsleden gebogen over de in te dienen zienswijzen op de vernieuwde regelingen. Het was een fijne maar wel intensieve manier van werken die goed was voorbereid door de griffie. Met tijdens de sessie ook goede ondersteuning van Hans, Fatih en Katinka. Dat het zo goed werkte was misschien ook te danken aan het feit dat we allemaal, ongeacht onze politieke kleur, het belang van invloed van gemeenteraden op gemeenschappelijke regelingen inzien.

Donderdagavond waren Pieter en ik te gast bij de informatieavond van het college, Wil Kosterman, over laaggeletterdheid. In de Pluk in Geldermalsen. Waar we in het digitaalhuis van de bibliotheek (nog steeds trots op de motie die ik jaren geleden in de raad van Geldermalsen indiende en die het mogelijk maakte dat het digitaalhuis in Geldermalsen kwam). Helaas waren verder alleen de fractievoorzitter van het CDA en een burgerraadslid van de VVD gekomen.

De verhalen van de ervaringsdeskundigen, de taalambassadeurs, waren indrukwekkend. Je kunt je zonder hen eigenlijk niet voorstellen wat het betekent niet (goed) te kunnen lezen.

Het maakte wel dat we redelijk diep op de problematiek van laaggeletterdheid konden ingaan. Met input vanuit de GGD, ROC Rivor, Bibliotheek Rivierenland en vooral ook van de taal ambassadeurs die hun ervaringsdeskundigheid inzetten om laaggeletterdheid meer onder de aandacht te brengen.

We kregen ook een workshop waarin we probeerden uit te vogelen welke materialen (leesvoer) voor welke persoon met in meer of mindere mate last van laaggeletterdheid geschikt zouden zijn.

Vrijdagochtend om 11 uur opnieuw naar het gemeentehuis. Voor de werkgeverscommissie. Ik was hem bijna vergeten want normaal gesproken is deze op de laatste vrijdag van de maand. Aangezien het volgende week schoolvakantie was deze een week eerder. Al lijkt het er ook op dat veel raadsleden deze week al vakantie/carnaval vierden.

Daartussendoor stukken lezen, mailtjes lezen van bezorgde inwoners (over overkapping over pioenrozen, over het landgoed langs de Linge in Buurmalsen), mailtjes beantwoorden over vergaderingen die gepland moeten worden (ik zit in de klankbordgroep RES maar die bijeenkomsten werden vaak gepland op tijden dat ik andere bijeenkomsten heb) en dergelijke. Never a dull moment.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *