Keek op de politieke week in West Betuwe 2024/13

Dinsdag 2 april begon de nieuwe politieke cyclus van de maand april met beeldvorming in Beesd en Geldermalsen. Als fractie verdeelden we ons. Vic en Ingrid gingen naar het gemeentehuis waar de warmtetransitie visie 2.0  besproken werd. Pieter en ik naar het Klokhuis in Beesd voor kennismaking met het jongerenwerk in West Betuwe en om bijgepraat te worden over ontwikkelingen in het ‘Sociaal Domein’. Zowel de jongerenwerkers van Mozaïek en Connect2jeugd als de ambtenaren van de gemeente gaven een duidelijke uitleg.

Voor wat betreft het sociaal domein blijft de situatie wel zorgelijk. Financieel en organisatorisch. Wat betreft de financiën hebben wij als D66 altijd al gewaarschuwd voor te hoge verwachtingen. Er zijn steeds bezuinigingen ingeboekt die niet te behalen waren. Dat zal waarschijnlijk in de toekomst niet veranderen. Daarnaast is er nog steeds geen duidelijkheid over het ravijnjaar, dat vooral de bekostiging van jeugdzorg betreft. Ook moet de toegang tot hulp intern nog beter op orde gebracht worden. Er zal meer kennis en expertise nodig zijn in ons lokale team. Het is en blijft een flinke uitdaging.

Woensdag 3 april het (bijna wekelijkse) bijpraatoverleg met mijn wethouder waarna ik vertrok richting Asperen voor een overleg met vertegenwoordigers van GroenLinks en de ChristenUnie over het gezamenlijk optrekken richting de Europese Verkiezingen. De PvdA kon helaas niet aansluiten maar doet ook mee. We denken aan een Europa(pa) tour West Betuwe op zaterdag 25 mei. Hier komt de progressieve samenwerking tot uiting.

Vrijdagochtend, de eerste vrijdag van de maand, was er weer coalitieoverleg. Zaal Haaften lijkt onze vaste vergaderplek te worden. Dit keer was Vic mee. Voor hem een eerste kennismaking met dit overleg. Ook een eerste kennismaking met de nieuwe wethouder van de ChristenUnie. En forse discussie over een aantal (heikele) onderwerpen. Daarover zijn we nog lang niet uitgesproken….

Zaterdag konden we ons uitleven tijdens het landelijke D66 congres in Nieuwegein.

Met gelijkgezinden (natuurlijk niet op alle fronten), hernieuwde en nieuwe kennismakingen, mooie gesprekken en het (on)nodige reflecteren op de verkiezingsuitslag. Het rapport, Het is aan ons, nog maar eens goed bestuderen, ik zie wel een aantal adviezen die we volgens mij in West Betuwe al in de praktijk weten te brengen.

Maar ook een Europese Verkiezingen campagne sessie. En natuurlijk een heel inspirerende toespraak van Rob Jetten.

Even in onze D66 ‘bubble’, om er daarna geïnspireerd lokaal weer tegenaan te kunnen gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *