Keek op de politieke week in West Betuwe 2024/20

Een al met al hectische week. Misschien omdat hij een dag korter was vanwege Pinkstermaandag? In ieder geval stond de week in het teken van de Europatoer West Betuwe en de voorbereidingen daarop.

Bericht in het Kontakt, het blijft lastig om in de pers hier aandacht voor te krijgen.

Dinsdagochtend was ik gevraagd aanwezig zijn bij het bezoek van de Avri op de Trichtse basisschool. Het was 21 mei, Duurzaamheidsdag, en de school ontving het predicaat ‘Afvalvrije school’ uit handen van AVRI afvalcoach Wessel Keizer. De leerlingen van de leerlingenraad waren als ‘Afvalredders’ aan de slag gegaan om van de school een afvalvrije school te maken. Daarvoor gingen zij alle klassen langs om hun medeleerlingen te motiveren. Als dank daarvoor kregen zij van de AVRI afvalcoach het diploma Junior afvalcoach. Voor de gelegenheid was hij met een collega en een AVRI inzamelwagen gekomen en demonstreerden ze het legen van een container. Hierdoor konden alle leerlingen zien hoe dat in zijn werk gaat. De kinderen uit groep 1 tot en met 4 mochten vervolgens ook even in de vuilniswagen kijken. De kinderen uit groep 5 tot en met 8 hebben later op de dag nog een interessante gastles gehad over water.

De dinsdag ging de politieke week officieel van start met de agendacommissie. Die start om 18 uur met soep en broodjes. Normaal gesproken op de maandag, vanwege Pinksteren een keer op de dinsdag. Waardoor ik direct problemen had om deel te nemen aan de regionale agendacommissie waar ik sinds kort ook deel van uit maak. En ook was er om 20 uur het gebiedsgericht ontmoeten van de raad. Dit keer in Rhenoy en Hellouw. Gelukkig gingen Vic en Pieter daar naar toe en heb ik het gebiedsgericht ontmoeten een keertje overgeslagen. En lukte het zelfs om tussen de buien door redelijk droog over te komen.

Ik nam deze week ook een kijkje bij de tijdelijke fietsenstalling bij het station Geldermalsen. Die ook voor een groot deel twee fietsen hoog is. Dat heeft absoluut niet mijn voorkeur (uitgeprobeerd maar viel zwaar tegen, zeker met mijn artrose handen….). Ook in de nieuwe fietsenstalling zal een groot deel twee hoog worden uitgevoerd, helaas helaas.

Tijdens een avondwandeling de voormalige boomgaard tussen de Laan van Crayenstein en de Middelweg aanschouwd. Die wordt langzaamaan gerooid (ook een keer midden in de nacht, zo heb ik als aanwonende mogen ervaren). Rooien van boomgaarden en herplant van gewassen hoort bij de Betuwe. Maar de hier geplande te overkappen pioenrozenteelt hoort daar door veel dorpsgenoten niet bij. Het lijkt er trouwens op dat de discussie daarover pas in september verder gaat.

Donderdag audit commissie. Afwegingskader voor mogelijk bezuinigingen besproken. Het zogenaamde ravijnjaar van 2025 is nog niet eens het grootste probleem. Goede adviezen van onze accountant. Durf als overheid, ook lokaal, nu eens keuzes te maken. Want niet alles kan. Niet alleen vanwege financiële redenen, ook de mensen om de plannen te maken en vervolgens ook nog uit te voeren ontbreken.

Woensdagavond laat was de te verwachten motie van Leefbaar om te stoppen met de uitvoering van de spreidingswet via mail binnengekomen. Dat leverde nogal reacties op. Binnen onze fractie, bij onze wethouder en zeker ook binnen de coalitie. Na afloop van de audit commissie heb ik daar met de ChristenUnie fractievoorzitter en wethouder uitgebreid over gesproken met de fractievoorzitter van Dorpsbelangen. Er zijn een aantal onderwerpen waarin we lijnrecht tegenover elkaar staan, helaas. Volgende week dinsdag, als de motie ook daadwerkelijk in de raadsvergadering wordt ingebracht, wordt heel spannend.

Zaterdag 25 mei was met de Europatoer West Betuwe een ontzettend fijne afsluiter van de week.

Na het spelen van het Europese Volkslied, Lydi van GfroenLinks op haar viool, trapte ik met Renske, Gruido en Anne (van GroenLinks/PvdA en ChristenUnie) bij Duurzaamheidscentrum De Knop in Geldermalsen de Europatoer West Betuwe af. Dat deden we door op de fiets te stappen en daarmee de fietsroute te openen langs de zes lokale organisaties die zich inzetten voor klimaat, bestaanszekerheid en migratie.  Op alle locaties mensen van onze partijen aanwezig om uitleg over de Europese verkiezingen te geven (Dank aan Jan, Simone, Vic en Pieter!).

Met de Europatoer West Betuwe wilden wij het belang van Europa, en de Europese verkiezingen op 6 juni a.s. benadrukken. Juist voor West Betuwe. Over diverse onderwerpen zijn de standpunten van deze vier partijen verschillend. Over veel andere onderwerpen kunnen zij in het Europese parlement juist heel goed samenwerken omdat ze alle vier het belang van Europese samenwerking inzien. Nederland is welvarend geworden door Europa en op veel terreinen kan Nederland het niet alleen. West Betuwe al helemaal niet. Er zal altijd samengewerkt moeten worden. Zowel vluchtelingenopvang als arbeidsmigratie moet je Europees regelen. Ook het klimaat houdt zich niet aan landsgrenzen. En bestaanszekerheid is, vanwege het vrije verkeer voor alle Europeanen, niet alleen voor Nederland te regelen want zonder Europese samenwerking geen eerlijker arbeidsmarkt. Europa is dan ook heel dichtbij in West Betuwe. West Betuwe is Europa.

Voldoende aanleiding om voor inwoners de Europatoer West Betuwe te organiseren. Deelnemers konden in het duurzaamheidscentrum De Knop met energiecoaches in gesprek gaan en kinderen zetten een kartonnen windmolen in elkaar. Bij Help Elkaar en Integreren Doe je Samen was uitleg over het werk van beide stichtingen. Onder het genot van koffie of thee met daarbij heerlijke internationale lekkernijen en meedoen met een mooi uitgevoerde ‘Dapkedans’ door prachtig geklede jongeren met Syrische roots.

In het Voedselbos Lingehout waren rondleidingen te volgen en speciale workshops voor kinderen.

Bij het Repaircafé in De Pluk was te zien hoe vrijwilligers werken aan een duurzamere samenleving door kinderspeelgoed, kleding en elektrische apparaten te repareren. Ter afsluiting werd de indrukwekkende film ‘Io Capitano’, over de tocht van twee tieners uit Senegal naar Italië, vertoond.

Lydi werd even speciaal in het zonnetje gezet vanwege haar inbreng vwb de vormgeving van de posters etc. en het op haar eigen verjaardag toch aanwezig zijn om het Europese volkslied te spelen.

Met al deze activiteiten onderstreepten de partijen het belang van Europese samenwerking en de Europese Verkiezingen. Ga dus vooral stemmen 6 juni!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *