Keek op de politieke week in West Betuwe 2024 / 24

Deze week ging op de maandag van start met de agendacommissie, sinds we (op mijn voorstel) om 18 uur beginnen is er altijd soep en broodjes. Vic was hierbij voor het laatst aanwezig. Aangezien hij nu raadslid is gaat hij niet (oordeelsvormende) vergaderingen voorzitten zodat hij inhoudelijk kan deelnemen.  

Dinsdag was de (extra) raadsvergadering die alleen over de gemeenschappelijke regelingen ging. Al die regelingen zijn lastig  grip op te krijgen, zoals we dat noemen in gemeenteland. Eerder was al de zienswijzenmarkt en naar aanleiding daarvan was Katinka met een voorstel gekomen om ook in de regio te delen. Ze had daarvoor toch ook nog even ambtelijk advies ingewonnen.  Het blijkt toch allemaal nog ingewikkelder dan we dachten (blijkt vaker zo te zijn). Daarover een paar keer ook met ambtenaar gesproken die ook nog een en ander heeft uitgezocht. Het resultaat was een motie die ik inbracht, en waarvoor ik voorafgaand ook al steun had gezocht, werd unaniem aangenomen. Best wel beetje trots op. Bij de zienswijze voor het Streekarchief diende ik een amendement in, met daarin de complimenten voor het archief omdat zij al een van de weinige gemeenschappelijke regelingen al op voorhand hadden bekeken hoe te bezuinigen. Dit vanwege het ‘ravijnjaar’ dat er waarschijnlijk zit aan te komen. Daar kon wat mij betreft best wel een complimenten voor worden gegeven. En dat vond gelukkig de rest van de gemeenteraad ook. Amendement werd unaniem aangenomen.

Omdat het wel een officiële raadsvergadering was, lag er voor iedereen weer een lekkere koek klaar (die ik zoals wel vaker voor mijn wederhelft mee naar huis nam).

Het was weer een echte vergaderweek, want woensdag stonden de auditcommissie en auditcommissie plus op de agenda. Bij het eerste deel was de accountant van Deloitte aanwezig. Hij komt altijd met prima opmerkingen en goede uitleg en adviezen.

Daarna was het afwegingskader voor de bezuinigen onderwerp van gesprek. Nooit leuk. Niet de eerste keer in mijn politieke carrière dat er over ‘ombuigingen’ wordt gesproken.  Bij de begrotingsbehandeling in november zal duidelijk worden welke richting het opgaat. Hopelijk komt er toch nog geld vanuit het Rijk om het ravijnjaar af te wenden. Veel hoop heb ik echter niet.

Donderdagavond werd de politieke week afgesloten met de informatiebijeenkomst van het college over de jaarrekening etc. die op 9 juli op de raadsagenda staan. Het is vooral een ‘technische’ uitleg. Gepresenteerd door ambtenaren.

Op de dinsdag en donderdag was ik de hele dag in Utrecht voor sprintsessies van het ministerie van VWS in het kader van het VN verdrag voor mensen met een beperking. Namens de NVA, als naaste, deelgenomen. Een andere manier van belangenbehartiging dan in de gemeenteraad maar wel zo belangrijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *