Op de bres voor de minima

Hoe we als D66 West Betuwe een eigen financiële bijdrage in de zorg voor inwoners met een laag inkomen wisten te voorkomen

In West Betuwe hebben we een redelijk ruimhartig minimabeleid. Mensen die een inkomen hebben onder 120% van het minimum kunnen aanspraak maken op extra geld voor bijvoorbeeld cultuur en sport en ook is er een vrijstelling voor het betalen van een eigen bijdrage als je hulp ontvangt in het kader van de WMO (bijvoorbeeld huishoudelijke hulp). In sommige gemeenten is de grens 130 % maar ik ben blij dat we in West Betuwe in ieder geval die 120 % hebben weten te behouden.

Toch ging het donderdagavond 7 november bij de begrotingsbehandeling bijna mis voor wat betreft die ‘tegemoetkoming eigen bijdrage WMO’. Het ging om het voorstel in de begroting over de eigen bijdrage regeling voor de WMO vanaf 2025 en de daarop volgende jaren. In feite wordt hiermee al vooruit gelopen op een landelijke  wetswijziging die het vragen van een inkomensafhankelijk bijdrage mogelijk moet maken. Die wet moet trouwens nog gemaakt worden en we weten niet of/wanneer die komt en hoe die er uit gaat zien.

Ik had er al langere tijd een niet pluis gevoel over maar kon er niet goed de vinger op leggen. Na herhaaldelijke vragen bleek dat er toch een noodgreep gemaakt moest worden om te voorkomen dat minima vanaf januari die eigen bijdrage zouden moeten betalen.

De aanname voor de toekomst is dat we mensen met een hoger inkomen ook meer dan 20 euro eigen bijdrage per maand mogen gaan vragen, afhankelijk van hun inkomen dus. Op zich niets mis mee maar er was toch wel even paniek toen duidelijk werd dat er  in de begroting toch van uit werd gegaan dat ook minima eigen bijdragen zouden moeten betalen voor WMO ondersteuning.

Het gaat dan om rond de 250 euro per jaar. Dat lijkt misschien niet veel maar voor mensen met een laag inkomen is dat een heel bedrag. Voor de ruim 700 huishoudens in West Betuwe die dit betreft gaat het echter wel om een fiks bedrag van ruim 180.000 euro dat we tekort komen als we de minima willen blijven ontzien.

Tijdens de raadsvergadering deed Jan als verantwoordelijk wethouder een groot mea culpa (nadat ik de vraag had gesteld hoe het nu precies zat) wat gelukkig goed werd ontvangen door de raad. Maar het gat moest wel gedicht. Op korte termijn was de enige oplossing om hiervoor geld uit de algemene reserves te halen. Tijdens een schorsing heb ik samen met griffie en een financiële man van de gemeente een amendement geschreven.

Ik ben in ieder geval blij dat mijn niet pluis gevoel klopte (de teksten waren echt wel lastig te doorgronden). Gelukkig hebben we het kunnen ‘repareren’. Voor 2025 is er geld dus minima hoeven niet vanaf 1 januari opeens een eigen bijdrage te betalen. Maar er moet nog wel een permanente oplossing gevonden worden voor het nu ontstane tekort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *